Antikoagülan ilaç kullanan hastalarda, K vitamini tüketim miktarı önemlidir. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve barsaktaki bakteriler tarafından üretilen bir vitamindir K vitamininden fakir beslenmek kanamayı, aşırı beslenmek ise pıhtılaşmayı arttırmaktadır.
Antikoagülan ilaç kullanımı ( Coumadin vb. ) K vitamini alımının tamamen kesilmesini gerektirmez. Burada asıl önemli olan K vitamini tüketiminin makul miktarda ve sabit oranlarda tutulmasıdır. Diyetle alınan K vitamini, INR değerindeki dalgalanmaların birincil nedenidir.
Kronik antikoagülan kullanmakta olan bireylerde günlük 65-80 Mg/ gün K vitamini alınması tavsiye edilmektedir. E, A Ve C Vitaminleri ile omega-3 yağ asitlerinin antikoagülan kullanan hastlardaki günlük güvenilir dozları henüz belirlenmediğinden, bu vitaminleri ve omega-3 içeren tabletleri kullanmadan önce doktorunuza danışınız.Yoğurt ve kefir barsakta K vitamini yapımını arttıran bakterileri içermektedir.Aşırı miktarda yoğurt ve kefir tüketiminden kaçınınız.
Sağlıklı beslenme ve uzun yaşam isteği bitkisel tedaviye yönelimi her geçen gün arttırmaktadır. Ancak bu da beraberinde ciddi tehlikeleri doğurmaktadır. Tere kürü, roka kürü, maydanoz kürü adı altında birçok bitkisel tedavi şekilleri bilinçsizce uygulanmaktadır. Bu da özellikle antikoagülan ilaç tedavisi altındaki kişilerde oldukça tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir.Bu nedenle bu tür bitkisel kürler ile Coenzim Q10, Ginseng, Ginko Biloba, Zencefil¸sarımsak tableti gibi beslenme destek ürünlerini kullanmaktan kaçınınız.
K vitamininden zengin gıdaları dondurmak, kaynatmak, buharda veya mikrodalgada pişirmek K vitamini oranında ciddi değişikliklere neden olmamaktadır.Ancak elma, armut gibi meyveler ile salatalık, kabak gibi sebzelerin kabuğunun soyularak tüketilmesi K vitamini miktarını azaltmakta önemlidir. Marul, kıvırcık gibi sebzelerin dış yaprakları iç yapraklarına göre daha fazla K vitamini içermektedir, bu nedenle iç yaprakları tercih edilmelidir.Soya ve kanola yağı K vitamininden zengindir. Yeşil çay vb. bitki çaylarının K vitamini içerikleri ile kan sulandırıcı etkileri bitkisel besin desteklerinde olduğu gibi kan değerlerinizde aşırı farklılıklar yaratabileceğinden tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.Buna karşın yer fıstığı, mısır, fındık, antep fıstığı ve ceviz, K vitamini açısından fakirdirler. Ayrıca patates, havuç, turp, soğan ve sarmısak gibi köklü bitkilerin de K vitamini oranları düşüktür. Genel olarak süt ve süt ürünleri ile hayvansal gıdaların K vitamini içerikleri azdır. ( Karaciğer hariç)
K vitamininden en zengin gıdalar; Karalahana, ıspanak, pazı,brokoli,brüksel lahanası, soya fasülyesi, pancar yaprağı, asma yağrağı, semizotu, maydanoz, tere, roka, şalgam, kıvırcık, marul, karnıbahar ve sığır karaciğeridir.
Comments